T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
VAN / EDREMİT - Van Özel Eğitim Meslek Lisesi

İşbaşı Gözlem Ekibimiz İtalya'da

 

Van İl Millî Eğitim Koordinatörlüğünce hazırlanan "2019-1-TR01-KA102-068399" numaralı "Engelsiz Staj, Engelsiz Van" isimli projesi kapsamında Van Özel Eğitim Meslek Lisesi işitme engeli olan Moda Tasarımı bölümü öğrencilerimize yönelik İtalya'da 2 haftalık mesleki eğitime yönelik staj programı yapıldı.

 

    Proje ile ilgili değerlendirmelerde bulunan okul müdürü Abidin AŞAN;

   Proje kapsamında okulumuz öğrencileri ve öğretmenleri İtalya'nın Modena şehrinde proje faaliyetlerine katılım sağladılar. Katılımcılar ve diğer paydaşlar işitme engelli öğrencilerin mesleki alanda gelişimlerini sağlamanın yanı sıra, staj tecrübelerini geliştirmeleri adına önemli bir süreç yaşanmıştır.

 

   Proje katılımcısı idareci ve meslek öğretmenleri öncelikle öğrencilerinin bireysel farklılıklarını belirleyecek etkinlik hazırlama becerilerini geliştirdiler. Alanları ile ilgili bilgilerini geliştirerek, öğretmeye ilişkin motivasyonlarını artırdılar. Bu aşamada işaret dili ile iletişim kuran öğrencilerimiz farklı coğrafyalardan insanlarla iletişim kurmaya başladılar. Farklı kültürleri tanıma fırsatı ile kendi kültürlerini yurt dışı ortaklara tanıttılar. Bu öğrencilerimizin öz güven ve hayat motivasyonları için oldukça önemliydi. Öğretmenlerimiz yeni öğretim yöntemlerini öğrenerek sınıf içi farklı ve pratik uygulamalar geliştirdiler. Kendi öğretim yöntemlerini geliştirerek, özel eğitime gereksinimi olan öğrencilerin beceri eğitimi faaliyetleri hakkında bilgi edindiler.

01-09-2022 01-09-2022 01-09-2022

   Engelsiz Van Engelsiz staj projesi kapsamında katılım sağlayan 2 öğretmenimiz özel eğitim öğrencilerinin stajlarında rehberlik etmişler ve projenin devamında 3 öğretmenimiz iş başı gözlemler yaparak yeni yöntem ve teknikleri öğrenmişlerdir. Farklı ülke ve özel eğitim sistemleri tanıyarak, özel eğitim gereksinimli öğrencilerin entegrasyonu ve farklı yaklaşımlar ile öğrencilerin tanılama ve yerleştirme konusundaki becerilerini geliştirdiler. İşitme engelli bireylerin yaparak yaşayarak öğrenmeleri için staj yapabilecekleri ortamları düzenleme ile ilgili fikirlerini güçlendirdiler. Uluslararası düzeyde işbirliği kapasitelerini geliştirdiklerini değerlendirme ve etki analiz çalışmalarında belirttiler. İşbaşı gözlem ile öğretmenlik mesleğindeki motivasyonlarını yükseltip, AB müfredat programlarını inceleme fırsatı buldular.

01-09-2022 01-09-2022 01-09-2022

   Engelsiz Van Engelsiz staj projesi tüm paydaşları ve yararlanıcıları ile işitme engelli öğrenciler için bir araya gelerek, öğrencilerin kaynaşması ortamında yaşıtlarıyla birlikte, dışlanmadan, aktif bir şekilde herkesin kendisinin farklılığını kabul ettiği ve saygı gösterildiği fırsat eşitliğine sahip ortamların oluşturulması çok önemliydi. Proje ekibi, bu ortamların yaratılması için çalışacağına dair yeni uygulamalarda buluşma kararı ile yoluna devam edecektir.

     Projede emeği geçen Van İl Millî Eğitim Müdürlüğümüze ve ARGE biriminden; okul proje koordinatörümüz Abdülkerim Yiğit'e, öğrencilerimiz, idarecilerimizden Ahmet ÇAVLA ve Nurdan KILAVUZ GÜLLÜ, meslek öğretmenimiz İdris OLCAY ve moda tasarım alan şefimiz Ayşe Nur TORAMAN'a, ayrıca bizi İtalyada Cattaneo Deledda okulunda ağırlayan Alessandra Zopello ve ekibine teşekkürlerimizi iletiyorum. 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 01.09.2022 - Güncelleme: 01.09.2022 20:26 - Görüntülenme: 427
  Beğen | 0  kişi beğendi